nav-left cat-right
cat-right

Warzywa w ogrodzie?



Australijskie, bawole serca, malinówki, koktajlowe – to tylko niektóre z rodzajów pomidorów, które uprawiają działkowcy. Jakie jeszcze inne warzywa cieszą się dużą popularnością, a sadzenia czego lepiej unikać, bo albo się nie przyjmie, albo urośnie, ale wybrakowane? Zanim odpowiemy sobie na te pytania, chcielibyśmy zaznaczyć, jak przydatne jest posiadanie własnego warzywniaka, choćby w przydomowym ogródku.
Po pierwsze – ten smak. Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie wyhodowanych pomidorów, jeśli tylko porównamy je z tymi sklepowymi, często tak wodnistymi, że pomidorami są tylko z nazwy. W dodatku należy zaznaczyć, że hodując własne warzywa wiemy, co jemy. Znamy nazwy i składy nawozów, które zastosowaliśmy, zwracamy uwagę na użyte środki ochrony roślin – innymi słowy – na pewno nie trafimy na warzywa spryskane środkami szkodliwymi.

Własny warzywniak to też oszczędność pieniędzy. Warzywa w sezonie są co prawda tanie, ale jeśli lubimy spożywać je w dużych ilościach, czy to w postaci koktajli czy też w postaci zup i sałatek, to jednak spora kwota się zbiera, zwłaszcza, jeśli wszystko zsumujemy. Należy zaznaczyć również, że warzywa z własnego ogrodu to satysfakcja i świetny sposób na relaks – ich pielęgnacja to nierzadko jedna z niewielu form rozrywki, zwłaszcza u starszych ludzi.
No dobrze, ale co hodować? Działkowi eksperci niemal jednogłośnie przyznają, że świetne, choć wymagające dużej uwagi, są pomidory, ale też buraki, marchew, pietruszka, seler, koperek czy fasola. Nie pozostaje więc nic innego, jak założyć swój własny warzywniak i czekać na zbiory. Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zakładanie ogrodu – samodzielnie czy z projektantem?

Dom już wybudowany a teren przed domem wygląda jak pobojowisko? Pora zabrać się za tworzenie ogrodu. Od czego zacząć? I...

Zamknij