nav-left cat-right
cat-right

Jak zrobić kompostownik?

Jak zrobić kompostownik?


Kompostownik to idealny sposób na przygotowanie naturalnego i bardzo skutecznego nawozu, a jednocześnie wykorzystanie odpadów organicznych. Jest to proces, który naturalnie zachodzi w naturze, dlatego warto z niego korzystać w naszych ogrodach. Rośliny na kompoście rosną dorodne i zdrowe. Jak samodzielnie zrobić kompost?

 

Po pierwsze, jeśli chcemy efektywnie wykorzystywać kompost, powinniśmy zaopatrzyć się w dwa kompostowniki. Jeden będziemy dopiero zapełniali, a w drugim już spokojnie będą zachodziły procesy biologiczne. Gdy jeden z kompostowników opróżnimy zaczniemy robić w nim kompost na nowo, dzięki czemu będziemy mieli ciągłość.

Kompostownik możemy sobie kupić. W sklepach internetowych lub w centrach ogrodniczych na pewno znajdziemy wiele różnych rodzajów i modeli. Oczywiście możemy go też samodzielnie wykonać. Wystarczy zbić deski w sześcian, dzięki czemu uzyskamy coś na kształt skrzynki. Rozmiary musimy ustalić samo zgodnie z naszymi potrzebami. Warto zadbać o dopływ powietrza, dlatego zbita skrzynka musi mieć przerwy między deskami. Wysokość kompostownika nie powinna wynosić więcej niż metr, bo wtedy ciężko będzie się w nim mieszało.

Ważne jest przygotowanie odpowiedniego miejsca, w którym nasz kompostownik będzie stał. Przede wszystkim nie powinno być zbyt mocno nasłonecznione. Możemy je także odgrodzić od reszty ogrodu krzewami. Jeśli dobrze prowadzimy nasz kompostownik, powinien mieć zapach ściółki leśnej. Jednak ten zapach nie wszystkim odpowiada i nie każdy chce, żeby było widać jego źródło. Nie możemy dopuścić do zbyt mocnego zawilgotnienia kompostu, dlatego warto umiejscowić kompostownik na lekkim wzniesieniu. Z drugiej strony, najlepiej, żeby podłoże było nieprzepuszczalne, bo deszcz może nam wymyć cenne składniki organiczne.

kompost

Co można kompostować?

  • opadłe liście,
  • opadłe z drzew owoce,
  • skoszoną trawę,
  • zwierzęce odchody,
  • resztki z kuchni: herbata, kawa, warzywa, obierki warzyw i owoców,
  • niezadrukowany papier i tekturę,
  • popiół z kominka lub grilla,
  • chwasty.

Odpadki wrzucane do kompostownika powinny przerodzić się w nawóz idealny do ogrodu po 8-12 miesiącach. Oczywiście tylko wtedy, gdy warunki były sprzyjające. Dlatego warto zadbać o kompostownik w czasie jego tworzenia, aby wszystkie procesy zachodziły prawidłowo. Nawóz będzie miał formę jednolitej, brązowej próchnicy. Co zatem robić? Przynajmniej co dwa miesiące trzeba nasz kompost mieszać. Umożliwi to dopływ tlenu i zapewni dotarcie mikroorganizmów do wszystkich warstw. Nie można dopuścić do gnicia kompostu, dlatego jeśli wyczuwamy specyficzny zapach zgnilizny, powinniśmy zapobiec nadmiernej wilgotności i mieszać go częściej. Jeśli jednak jest za suchy, trzeba go podlać. Na zimę trzeba kompostownik przykryć folią, aby nie dopuścić do spadku temperatury. Dzięki temu będzie sobie wolno pracował.

kompostowanie

Kompost to jeden z lepszych sposobów na naturalny, ekologiczny nawóz do ogrodu. Takie rozwiązanie też nas praktycznie nic nie kosztuje, a efekty mogą nas miło zaskoczyć.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj poprzedni wpis:
5 niezbędnych składników na udane barbecue

Za oknem zima, ale paradoksalnie jest to dobry czas, by pomyśleć o organizowanych w okresie letnim przyjęciach ogrodowych. Ceny produktów...

Zamknij