nav-left cat-right
cat-right

Jadalne kwiaty



Ogród to kraina roślin, warzyw i owoców. Ich współgranie stwarza niepowatrzalny klimat dla miejsca odpoczynku i relaksu.  Kwiaty to jednak rośliny, które nie tylko ładnie wyglądają, ale także te, które można spożywać. Które z nich są zatem jadalne?

Oprócz najbardziej znanych jadalnych roślin takich jak czosnek, por, cebula, mięta, koper czy szałwia, do jadalnych kwiatów zaliczają się :

  • bratki (jadalne kwiaty)
  • róża (jadalne płatki)
  • chryzantema (jadalne płatki)
  • stokrotka pospolita (jadalne kwiaty)
  • rozmaryn
  • malwa

[slideshow id=1]

Czy wszystkie kwiaty jadalne można zbierać?

Mimo iż mamy pewność, że kwiaty są jadalne należy dostosować się do kilku zasad przy ich zbieraniu. Kwiaty najlepiej jest zbierać z dala od drogi, a tym samym od spalin. Nawet po dokładnym umyciu kwiatów, zanieczyszczenia mogą przedostać się do naszego organizmu i mu zaszkodzić. Co więcej, zbierajmy kwiaty do koszyka, a nie do reklamówki foliowej. Dzieki temu dłużej zachowają one świeżość i swoje walory smakowe. Zwracajmy także uwagę na to, jak wyglądają zebrane przez nas kwiaty. Aby były zdrowe, powinny być w całości bez przebarwień i bez intensywnego koloru zielonego.

Co można zrobić z jadalnymi kwiatami?

Jadalne kwiaty można dodać do wszelkiego typu dań np. ryżu czy zup. Kwiaty najbardziej jednak cieszą się dużą popularnością przy robieniu i zdobieniu sałatek. Ponadto z niektórych płatków (np. róż) można przygotować przepyszny dżem. Z kolei z mniszka lekarskiego można zrobić miód. Możliwości jest bardzo wiele i z pewnością znajdziemy swój własny ulubiony przepis.

A czy Wy macie jakiś sprawdzony sposób na wykorzystanie jadalnych kwiatów?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Lecznicze rośliny w ogródku

Ogród to nie tylko miejsce, w którym uprawiamy piękne rośliny, warzywa i owoce ale także miejsce, gdzie wyhodujemy rośliny lecznicze....

Zamknij