Marchew jest bogata w witaminę A i wapń, stanowi również bardzo dobre źródło błonnika. Dodatkowo smakuje pysznie zarówno na surowo, gotowana w wodzie albo na parze, a nawet wtedy, kiedy jest upieczona. Przy sadzeniu marchwi najistotniejsze jest odpowiednie przygotowanie gleby. To warzywo preferuje lekką glebę, która nie zawiera zbyt dużej ilości kamieni oraz jest łatwa do uprawiania i do pielęgnacji.
Zbiory są najbardziej wyczekiwanym momentem w trakcie całej uprawy. Wyrywanie warzyw możemy rozpocząć już w czerwcu, a w razie potrzeby możemy użyć niewielkich grabek w celu rozluźnienia ziemi w pobliżu marchwi. Jeżeli mamy zamiar przechowywać część zebranych marchewek, wtedy najlepszym miesiącem do zrobienia tego jest październik. Wyrywamy w tym celu warzywa, oczyszczamy je z gleby i przycinamy liście na długość około 12mm nad koroną korzenia. W drewnianej skrzynce, na warstwie piasku, należy ułożyć marchewki, upewniając się, że nie dotykają one siebie nawzajem. Przechowujemy je w suchym miejscu i sprawdzamy regularnie, aby w razie czego natychmiast usunąć te, które zaczęły gnić. W ten sposób przechowywane marchewki powinny cieszyć nasze podniebienia aż do marca.
Ścinanie drzewa to pozornie proste zadanie, jednak każdy, kto kiedykolwiek obejrzał jedną z wielu amerykańskich komedii wie, że efekty naszego...