nav-left cat-right
cat-right

Ogródek warzywny

Ogródek warzywny


Dziś, kiedy nie jest żadnym problemem kupienie świeżych warzyw, często rezygnujemy z uprawy własnego ogródka warzywnego nawet, jeśli mamy odpowiednie warunki i miejsce pod jego uprawę. Nie ma jednak nic zdrowszego, niż świeże warzywa prosto z działki w niedzielnym rosole, czy zupie jarzynowej, dlatego dziś postaram się napisać jak zaprojektować i zorganizować sobie takie miejsce, z którego witaminy czerpać będziemy przez cały sezon.

Na początek zajmijmy się doborem roślin do naszego ogródka. Popularna będzie przede wszystkim marchew, por, cebula, sałata, seler, pietruszka i buraki. Zdecydowanie lepiej jeść te, uprawiane pod naszym okiem i świeżo zebrane, niż takie, które leżą nie wiadomo jak długo w skrzyniach w warzywniakach. Zanim jednak zdecydujemy się na siew, musimy przygotować odpowiednie miejsce. Nie musi to być duża powierzchnia, jednak pamiętajmy, aby gleba była odpowiednio przygotowana. Dobrze jest wymieszać ją z kompostem albo obornikiem, gdyż uprawiane warzywa posiadają wysokie wymagania pokarmowe. Po wykonaniu tych czynności możemy przystąpić do siewu. Najlepiej siać nasiona w rzędach co około 30 centymetrów, do wcześniej przygotowanych rowków o głębokości nie większej niż 1 centymetr. Dobrze jest wiedzieć, że rośliny o podobnych wymaganiach trzeba siać możliwie w tym samym obszarze ogródka, dlatego dobrze będzie jeśli wydzielimy sobie grupy warzyw. W pierwszej niech będą pomidory, seler, sałata, por i kapusta, w drugiej natomiast marchew, cebula, buraki i rzodkiewka. Trzecią stanowią warzywa najmniej wymagające – groch i soczewica. Dobrze jest pamiętać, aby co roku usytuowanie tych grup ulegało zmianie, dzięki czemu warzywa będą pobierały maksymalną ilość składników potrzebnych do odpowiedniego wzrostu. Równie ważna jest tzw. uprawa współrzędna, czyli takie rozmieszczenie roślin, aby korzystnie wpływały na siebie nawzajem, poniżej przedstawię „najlepsze pary”:

  • marchew i cebula,
  • cebula i pomidory, buraki, truskawki,
  • dynia i fasola, kukurydza,
  • kapusta i buraki, seler.

Pielęgnacja w naszym warzywnym ogródku sprowadza się do wyrywania chwastów, które hamują wzrost. Ważne jest też odpowiedni dostęp światła słonecznego i podlewanie, szczególnie, kiedy przychodzą suche, gorące dni.

Jeśli będziemy się kierować powyższymi wskazówkami, możemy mieć gwarancję, że w krótkim czasie przyjdzie nam zbierać pierwsze plony. Satysfakcja i smak samodzielnie wyhodowanych warzyw – bezcenne.

One Response to “Ogródek warzywny”

  1. Iwona pisze:

    potrawy z warzyw latem to jest obowiazujace!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Budujemy ogródek skalny

Ogródek skalny jest marzeniem niejednego amatora prac w ogrodzie i szczególnie dla takich mamy dobrą wiadomość – zbudowanie skalniaka nie...

Zamknij