nav-left cat-right
cat-right

Królowa jesieni – dynia

Królowa jesieni – dynia


Dynia to bardzo smaczny i odżywczy owoc. Do rodziny dyniowatych należy ponad 700 gatunków: arbuzy, melony, kabaczki, tykwy itd. Są odmiany, które uprawia się tylko dla oleistych nasion, ale istnieją także odmiany, które wykorzystuje się do celów leczniczych, kosmetycznych lub ozdobnych. W Polsce najczęściej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, które bogate są w drogocenne pestki.

Historia dyni sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus  podawał na swoich wyjątkowych ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy natomiast stosowali świeżo utartą dynię, zalaną uprzednio winem jako środek przeciw zaparciom, a w dawnej medycynie arabskiej pito sok z dyni by zwalczyć bezsenność.

Dynia jest zdecydowanie małokalorycznym owocem. Mimo, że jej wygląd może na to nie wskazywać. Dostarcza zaledwie 15kcal w 100g produktu. Jest bogata jest w  białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, zawiera także dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.  Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów zna i ceni sobie właściwości lecznicze nasion dyni. Używa ich przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu.

Dynia w obecnych czasach to chyba najbardziej znany symbol halloweenowego święta. Wbrew pozorom wcale nie dotarła do nas z Ameryki. Zwyczaj ustawiania dyń jako lampionów w ten dzień przywieźli ze sobą do Nowego Świata pierwsi irlandzcy emigranci. Noc duchów, czyli Halloween przypadający w Wigilię Wszystkich Świętych sięga średniowiecznej tradycji celtyckiej. W tym właśnie czasie duchy zmarłych, płacąc za swe grzechy, włóczyły się po ziemi odwiedzając żyjących.

Ale dynia, to przede wszystkim smaczny owoc. Można z niego wyczarować bardzo smaczną zupę, zapiekanką czy dodać do mięsa. Oto sprawdzony przepis na pyszną i sycącą zapiekankę z dyni:

SKŁADNIKI:

800g miąższu z dyni bez pestek

500g mięsa mielonego

puszka pomidorów

1 cebula

2 łyżki masła

pól szklanki 18% śmietany

200g sera żółtego

sól, pieprz, oregano

 

Dynię kroimy w kostkę, a potem obgotowujemy ok. 2 minuty w wodzie. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, uprzednio wysmarowanego masłem. Cebulę szklimy na patelni, następnie dodajemy do niej pokrojone pomidory. Wszystko dusimy razem, dolewamy śmietanę. Mięso podsmażamy osobno, a potem dodajemy do sosu. Cały sos doprawiamy. Następnie wylewamy na przygotowaną już dynię, całość posypujemy żółtym, startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 30 minut.

Jest naprawdę pyszna! Polecam!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ogrody Sanssouci Niemcy

Ogrody tarasowe Sanssouci sąsiadują z pałacem o tej samej nazwie, znajdującym się w Poczdamie w Niemczech. Zaczątkiem całej posiadłości były...

Zamknij