Dynia to bardzo smaczny i odżywczy owoc. Do rodziny dyniowatych należy ponad 700 gatunków: arbuzy, melony, kabaczki, tykwy itd. Są odmiany, które uprawia się tylko dla oleistych nasion, ale istnieją także odmiany, które wykorzystuje się do celów leczniczych, kosmetycznych lub ozdobnych. W Polsce najczęściej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, które bogate są w drogocenne pestki.
Historia dyni sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus podawał na swoich wyjątkowych ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy natomiast stosowali świeżo utartą dynię, zalaną uprzednio winem jako środek przeciw zaparciom, a w dawnej medycynie arabskiej pito sok z dyni by zwalczyć bezsenność.
Dynia jest zdecydowanie małokalorycznym owocem. Mimo, że jej wygląd może na to nie wskazywać. Dostarcza zaledwie 15kcal w 100g produktu. Jest bogata jest w białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, zawiera także dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów zna i ceni sobie właściwości lecznicze nasion dyni. Używa ich przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu.
Dynia w obecnych czasach to chyba najbardziej znany symbol halloweenowego święta. Wbrew pozorom wcale nie dotarła do nas z Ameryki. Zwyczaj ustawiania dyń jako lampionów w ten dzień przywieźli ze sobą do Nowego Świata pierwsi irlandzcy emigranci. Noc duchów, czyli Halloween przypadający w Wigilię Wszystkich Świętych sięga średniowiecznej tradycji celtyckiej. W tym właśnie czasie duchy zmarłych, płacąc za swe grzechy, włóczyły się po ziemi odwiedzając żyjących.
Ale dynia, to przede wszystkim smaczny owoc. Można z niego wyczarować bardzo smaczną zupę, zapiekanką czy dodać do mięsa. Oto sprawdzony przepis na pyszną i sycącą zapiekankę z dyni:
SKŁADNIKI:
800g miąższu z dyni bez pestek
500g mięsa mielonego
puszka pomidorów
1 cebula
2 łyżki masła
pól szklanki 18% śmietany
200g sera żółtego
sól, pieprz, oregano
Dynię kroimy w kostkę, a potem obgotowujemy ok. 2 minuty w wodzie. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, uprzednio wysmarowanego masłem. Cebulę szklimy na patelni, następnie dodajemy do niej pokrojone pomidory. Wszystko dusimy razem, dolewamy śmietanę. Mięso podsmażamy osobno, a potem dodajemy do sosu. Cały sos doprawiamy. Następnie wylewamy na przygotowaną już dynię, całość posypujemy żółtym, startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 30 minut.
Jest naprawdę pyszna! Polecam!
Ogrody tarasowe Sanssouci sąsiadują z pałacem o tej samej nazwie, znajdującym się w Poczdamie w Niemczech. Zaczątkiem całej posiadłości były...
Leave a Reply