nav-left cat-right
cat-right

Ekologiczny ogród dzięki kompostownikom

Ekologiczny ogród dzięki kompostownikom


Kolejna jesień i znowu masz kilkanaście dużych worków z liśćmi? Jest na to proste rozwiązanie. Kompostownik. Postaw go w swoim ogrodzie i ciesz się oszczędnością pieniędzy oraz ekologią.

Co to jest kompostownik i kompost?

Kompostownik to pojemnik, do którego wrzuca się odpady biodegradowalne. Ulegają one rozkładowi przy udziale tlenu i mikroorganizmów. W ten sposób powstaje kompost, który jest naturalnym nawozem – humusem. Prawidłowy kompost powinien wyglądać jak wilgotna czarna ziemia i pachnieć jak leśna ściółka. Kompostowanie nie polega na gniciu lecz procesach próchniczych. Nawóz z próchnicą jest bardzo cenny dla naszego ogrodu. Kompostowniki mogą być drewniane lub plastikowe. Charakteryzują się szczelinami między belkami, aby powietrze mogło się dostać do środka. Mogą mniejsze, większe, niższe i wyższe. Trzeba je dobrać pod powierzchnię ogrodu i ilość odpadów. Dobrze mieć dwa kompostowniki lub jeden dwukomorowy. W jednej komorze może znajdować się już dojrzały kompost, a drugą możemy zacząć zapełniać bez konieczności czekania na opróżnienie kompostownika.

Co można kompostować?

W kompostowniku mogą się znaleźć gałęzie z przyciętych krzewów lub zeschłe gałęzie z drzew, opadłe z drzew i krzaków owoce, warzywa, chwasty, skoszona trawa, odchody zwierzęce czy popiół z kominka lub z grilla. Jeśli jakieś rośliny są chore, to przed wrzuceniem ich do kompostownika, należy je spalić. Zaletą kompostownika jest to, że pomaga on w pozbyciu się odpadów z kuchni. Można do niego wrzucić skorupki jajek, obierki oraz resztki warzyw i owoców (jednak z wyjątkiem cytrusów), herbatę (również w torebkach) i kawę. Nie należy kompostować mięsa, ryb, kości oraz gazet. Nada się za to czysty papier czy tektura.

Gdzie postawić kompostownik?

Odpowiednie miejsce na kompostownik powinno znajdować się w trochę oddzielonej części ogrodu, za krzewami lub drzewami. Miejsce to nie powinno być mocno nasłonecznione i dobrze jeśli będzie się znajdować na lekkim wzniesieniu, by woda się nie zbierała i nie doszło do zawilgocenia. Kompostowanie będzie szczególnie dobrze przebiegało pod leszczyną, grabem czy czarnym bzem. Wiosną i latem można kompostownik obsadzić kwiatami, które dadzą cień i utrzymają prawidłową wilgotność. Zimą trzeba kompostownik przykryć folią.

Jak zacząć kompostować?

Po znalezieniu odpowiedniego miejsca, należy położyć na dno kompostownika kilka pociętych gałęzi i przysypać je ziemią lub torfem. Gałęzie umożliwią dostęp powietrza, a torf zatrzyma substancje organiczne przed wsiąkaniem do gleby. Następnie wrzuca się już dojrzały kompost z innego kompostownika. Jeśli się takiego nie posiada, można się posłużyć specjalnymi preparatami, które zawierają odpowiednie szczepy bakterii. Biomasę w kompostowniku należy mieszać co dwa miesiące, aby umożliwić dopływ tlenu i dotarcie mikroorganizmów do każdego miejsca. Kompost uzyskuje się zazwyczaj od ośmiu do dwunastu miesięcy.

Co zrobić z kompostem?

Kompost jako naturalny nawóz wysokiej jakości idealnie nadaje się do nawożenia ogrodu oraz roślin doniczkowych. Kompost należy rozsypać wiosną lub jesienią w ogrodzie i wymieszać z glebą. Do rozsypania można użyć rafy, metalowego sita, które zatrzyma nierozłożone jeszcze części i przesieje dojrzały kompost.

Zalety kompostownika we własnym ogrodzie?

Kompost czyli wysokiej jakości nawóz naturalny, a więc ekologiczny. Na ekologię ma również wpływ zmniejszenia ilości worków z liśćmi i innych śmieci. Wpływa to również na zmniejszenie domowego budżetu, bo nie potrzeba płacić za wywóz dodatkowych worków.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rosarium w Chorzowie

Róże są uważane za najpiękniejsze kwiaty, a ogrody różane za najpiękniejsze ogrody. Polska może pochwalić się rosarium, które znajduje się...

Zamknij