nav-left cat-right
cat-right

Budujemy wędzarnię

Budujemy wędzarnię


Wędzenie to metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Procesowi temu możemy poddać między innymi mięsa, przetwory mięsne, sery i ryby. W wyniku działania dymu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym wytwarzany jest przez powolne i kontrolowane spalanie materiału drzewnego (szczególnie polecane jest drewno bukowe, dębowe i owocowe oraz drewno drzew owocowych). Rodzaj użytego drewna ma wpływ na kolor żywności (dotyczy to szczególnie ryb). Wędzenie ma na celu nadanie charakterystycznego, cenionego zapachu i smaku oraz powierzchniowe obsuszenie, które konserwuje żywność i zwiększa jej wartość pokarmową. W dymie znajdują się również substancje bakteriobójcze i bakteriostatyczne.

Jesteśmy w stanie samodzielnie wykonać wędzarnię w swoim ogrodzie, ponieważ najprostsze tego typu urządzenie składa wędzona wędlina się z paleniska, kanału dymnego i komory wędzarniczej. Materiały do wykonania wędzarni są powszechnie dostępne, ponieważ na wsiach buduje się je już od wielu lat. Wykonanie wędzarni powinno nam zająć mniej więcej dwie godziny. Do budowy potrzebować będziemy metalowej beczki (można zastąpić ją też np. starą lodówką), cegieł, stalowej rury i kolanka o średnicy 15cm. Miejsce wędzarni powinno być usytuowane tak, aby pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą była różnica poziomów, która zapewni nam lepszy ciąg. Długość kanału dymnego powinna wynosić około 3m. W dnie metalowej beczki za pomocą szlifierki kątowej i tarczy do metalu musimy wyciąć otwór o średnicy około 15cm. W ziemi pod palenisko wykopujemy dołek o wymiarach 60x60x60, a od niego kopiemy rowek na rurę o głębokości około 20cm.  W następnej kolejności palenisko wzmacniamy cegłami, a z wierzchu pokrywamy blachą. Rurę umieszczamy w wykopanym wcześniej rowku tak, aby jeden jej koniec znajdował się w palenisku. Drugi koniec rury podłączamy za pomocą kolanka do otworu w beczce. W ten sposób uzyskamy najprostszą, podstawową wersję wędzarni, którą w późniejszym czasie możemy modernizować według własnych upodobań. Do zawieszenia wędzonek przydatne będą różnego rodzaju siatki i haki w kształcie litery S.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
pnacza
Ogrodowy piec chlebowy

Obecnie bardzo popularne jest żywienie ekologiczne. Chcemy wiedzieć dokładnie co jemy, zwracamy dużą uwagę na składniki naszych posiłków i skład...

Zamknij