Gleba piaszczysta nie należy do rodzaju gleb najbardziej żyznych. Są jednak rośliny, które lubią i takie warunki. Zaczynając od drzew będą to dęby, głóg, brzozy i kasztanowce. I nie mam tu na myśli jedynie naszych rodzimych odmian. Doskonale poradzą sobie w polskich warunkach odmiany takie jak dąb szkarłatny, dąb czerwony, głóg ostrogłowy, głóg porzeczkowy, brzoza Maksimowicza, bzoza papierowa, brzoza brodawkowa, ambrowiec amerykański, surmia bignoniowa. Również rośliny strączkowe dobrze wzrastają na piaszczystym podłożu, a to dzięki ich umiejętności przyswajania azotu, nawet z ubogiej gleby. Wymienić tu należy gatunki takie jak: robinia biała, perełkowiec japoński, złotokap, janowiec eteński, srebrzysty szczodrzeniec, janowiec hiszpański, szczodrzec płożący, cieciorka. To co pomaga wymienionym powyżej rośliną w przetrwaniu na trudnym podłożu, to grube, nierozgałęzione korzenie, które wnikają bardzo głęboko w ziemię w poszukiwaniu wody. Z tego względu nie są to rośliny, które łatwo można przesadzić. Kolejną grupą roślin naturalnie przystosowanych do piaszczystych gruntów, są te z grupy wrzosowatych. W odróżnieniu od wymienianych wcześniej, wrzosowate można bez problemy przesadzać. Najlepszymi warunkami dla wzrostu roślin wrzosowatych są piaszczyste, zacienione i wilgotne miejsca. Najpiękniejszymi roślinami, które rosną na piaszczystym podłożu są rododendrony. Jeżeli na piaszczystym podłożu chcemy uprawiać warzywa i owoce, zwrócić musimy szczególną uwagę przede wszystkim na odczyn gleby. To czy gleba nie jest zbyt kwaśna nie jest istotne przy uprawie kwiatów, z tego względu, iż są to dla nich warunki korzystne. Z warzywami i owocami jest jednak inaczej. Kwaśna, piaszczysta gleba może wywołać kiłę kapusty u roślin takich jak kapusta właśnie, kalafior, brukselka, rzodkiewka czy brukiew. Drzewa owocowe, również o wiele bardziej wolą gleby o odczynie zasadowym. Wyjątkiem są tu jedynie maliny i borówki, dla których właśnie kwaśne podłoże jest odpowiedniejsze. Nie jest jednak problemem ingerencja w zbyt zakwaszoną glebę. Wystarczy wapno. Jeżeli wiec mamy glebę piaszczystą to przy odpowiednim nawożeniu, nawadnianiu i wapnowaniu uzyskamy podłoże idealne do uprawy roślin spożywczych.
Leave a Reply