Posted by
Marcin on 25 stycznia 2013 in
Nietypowe ogrody |
Możliwość komentowania Ogródek na parapecie została wyłączona
Zima to okres wegetacji roślin, jeśli ktoś zatem tęskni za swoim wspaniałym, kolorowym ogrodem, być może zajdzie na to rozwiązanie. Otóż wystarczy nam trochę miejsca na parapecie przy oknie, by wyhodować kilka rodzajów ziół. Te zaś możemy wykorzystać później, by nadać naszym potrawom ostateczny szlif.
Domowa uprawa nie musi kończyć się na wielkanocnej rzeżusze tudzież szczypiorku. Zerknijmy, ziół jakiego rodzaju możemy się dochować nawet w mieszkaniu.
- Rozmaryn – jedna z najpowszechniejszych przypraw, zioło szalenie uniwersalne. Nadaje się do mięs, dipów, sałatek, ziemniaków, a nawet do masła! Jako, że roślina wymaga dostępu do słońca i wysokiej temperatury, jej hodowlę zacząć lepiej w okresie wiosenno-letnim.
- Melisa – każdy chyba słyszał o jej wartościach terapeutycznych, o uspakajającej herbacie z cytryną i liściem melisy. Nie wszyscy z kolei wiedzą, że można ją także dodawać do deserów, sosów, zup i sałatek. Oprócz kojącego wpływu na układ nerwowy, melisa wspomaga także nasze trawienie. Roślina potrzebuje dużo wody.
- Oregano – owoce morza, potrawy z warzyw, drób czy sery – wszystko wyżej wymienione smakuje zdecydowanie lepiej, kiedy dodamy doń świeżego oregano. Jedna z ulubionych przypraw włoskich restauratorów ze względu na swoją wyjątkową kompatybilność z pomidorami i serami. Jej listki mogą nam towarzyszyć przez okrągły rok.
- Tymianek – ze względu na swoją naturę lepiej czuje się w lecie, gdy stoi w słońcu. Jego listki dodają potrawom z mięs i ryb lekkości, a także korzystnie wpłyną na nasze procesy trawienne.
- Bazylia – jeśli ktoś kocha kuchnię śródziemnomorską, wie doskonale, jak smakuje bazylia. Bazylia to baza sosu pesto, obowiązkowy element sałatki Caprese i tradycyjnej, włoskiej pizzy. Czosnek, ser i oliwa to komponenty, których smak podkreśla najlepiej. Rośnie w cieple i słońcu.
- Pietruszka naciowa – kapitalnie uzupełnia smak kanapek, potraw jajecznych i sałatek różnej maści. Ponad to jest dodatkiem bardzo bogatym w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo. Nie boi się chłodu, więc w granicach rozsądku, może być hodowana na balkonie.
- Szałwia – kto raz spróbuje dipu bądź omletu z dodatkiem szałwii raczej nie będzie chciał więcej jadać takich, w których nie będzie czuć jej specyficznego smaku. Wspomaga trawienie tłuszczów i jest świetnym uzupełnieniem smaku potraw mięsnych. Powinna być hodowana w słońcu.
- Szczypiorek – liście tej rośliny to bogactwo minerałów – wapń, fosfor, potas, żelazo i karoten, by wymienić tylko kilka pierwszych. Do organizmu dostarczą także witaminy C oraz B2. Roślina skutecznie wzmaga apetyt, a jajecznica czy omlet z jej dodatkiem smakują zdecydowanie lepiej.
- Rukola – roślina o bardzo charakterystycznym i nieco pikantnym smaku. Bogata w witaminę C, doskonale nadaje się jako dodatek do potraw serowych i szynek typu prosciutto. Oprócz tego tworzy doskonałą kompozycję z pomidorów, makaronów, sałatek i kanapek. Mimo że pochodzi z krajów śródziemnomorskich, doskonale radzi sobie w naszym klimacie.
- Mięta – jedno z najbardziej znanych ziół. Bogata w witaminy, żelaza, magnez, potas, olejki eteryczne. Stosuje się ja w kuchni, medycynie, ziołolecznictwie i kosmetologii. Mogą służyć jako doskonała ozdoba deserów i szeregu innych dań. Nie lubi słońca.
Nasionka to wysiewu wyżej wymienionych roślinek znajdziemy w większość sklepów ogrodniczych, a także w marketach.